Autor: Kamila Sedláčková
25. 7. 2022

Kontrola bytu? Ta může proběhnout i s papouškem na hlavě

Kontrola bytu? Ta může proběhnout i s papouškem na hlavě
S každým dokáže najít společnou řeč. Je veselá, rázná a pečlivá. Marie Skládaná pracuje jako koordinátorka technických služeb na naší pobočce v Brně a svým silným hlasem a pevnou ruku řídí tým techniků. Jak k této pozici, o kterou se původně vůbec neucházela, dostala a jaké kuriózní situace se jí při kontrolách bytů stávají? O to vše se podělila v našem rozhovoru.

Jak dlouho už u nás pracuješ a co jsi dělala předtím?  

Za měsíc to bude rok. Předtím jsem studovala a chodila různě po brigádách. 

Jak ses dostala k práci ve službě GarantovanyNajem.cz?

Přes inzerát. Původně jsem se ale hlásila na jinou pozici, a to na back office. Po absolvování pohovoru jsem měla takové rozporuplné pocity, moc jsem nevěřila, že by to vyšlo. Ozvali se mi však s tím, že mě berou, ale na post koordinátorky technických služeb. A nakonec jsem ráda, že to takto dopadlo. Práce mě hodně baví, myslím, že mi sedí víc než ta, o kterou jsem se ucházela původně. 

Jaké byly tvoje začátky? Zaučoval tě někdo do všeho?  

První dva týdny byly hodně náročné, protože zaučování probíhalo ze všech stran. Učila jsem se předávat a přebírat byty, fakturovat, řešit veškerou administrativu, do toho jsem si zkoušela i práci technika, abych věděla, co všechno to obnáší. Zaučovala jsem se tedy rovnou na dvě pozice, informací tak bylo opravdu hodně. Se vším mi ale pomáhal můj vedoucí Petr, na kterého jsem se mohla vždycky obrátit. I díky němu jsem teď tam, kde jsem. Moje pozice ale vznikla úplně nově, takže jsem si v ní systém musela najít sama.  

Jak bys popsala běžný den koordinátorky technických služeb?  

Ráno zkontroluju e-maily, projdu úkoly, které mě ten den čekají, roztřídím si práci. Pak jsem hodně na telefonu, obvolávám klienty, domlouvám termíny ohledně přebírání, předávání bytů a jejich kontrol, koordinuju práci techniků, fakturuju. Kancelářská činnost je hodně různorodá. Občas chodím i do terénu, což beru jako vítané zpestření.  

Jak vypadá takové převzetí bytu? Co všechno se při něm děje a jak dlouho běžně trvá? 

Nejdřív se kontrolují měřiče, pak se vytváří tzv. navigační fotky, které znázorňují, jak se do bytu dostat a kde co najít. Běžně jich v bytě 1+kk uděláme okolo 150, jsou tedy opravdu hodně podrobné. Nakonec se vyplňuje předávací protokol a převezmou se klíče. Celý proces trvá na místě asi hodinu a půl až dvě, s vyřízením veškeré administrativy asi dvakrát déle.  

Máš přehled o tom, kolik bytů už jsi převzala a přebrala? 

Sama za sebe to spočítané nemám, ale vedeme si statistiky za náš tým, ve kterém jsme tři.  Dohromady přebereme a předáme asi 80–100 bytů měsíčně.  

Staly se ti při nich nějaké zajímavé situace? Přece jen se dostáváš do kontaktu s různými typy lidí. Překvapí tě občas něco?  

Zrovna včera mi při kontrole bytu seděl na hlavě papoušek. Ale takové kuriozity se nedějí moc často. Co mě však překvapuje – bohužel nepříjemně – je to, jak se někteří lidé dohadují. Přestože od nás jasně ví, jak mají byt nachystat, aby byl správně předaný, neudělají to. Mnohdy se mě pak snaží „ukecávat” a přesvědčovat mě o tom, že je to jinak. Já jsem v tom ale neoblomná. Byt totiž nijak nehodnotím, jenom popisuju, v jakém je stavu. 

Co se ti na tvojí práci nejvíc líbí? 

Určitě pestrost. To, že můžu dělat od každého něco a že žádný den není stejný. Pak komunikace s majiteli, protože je s nimi dobrá domluva.  

Tvoje práce je také hodně o řešení problémů. Neustále musíš dávat věci do pořádku. Není to někdy trochu vyčerpávající? 

Někdy ano, přece jen je to práce s lidmi. Ale naštěstí na to nejsem sama. Většinu problémů řeším s vedením, takže to nepadá úplně na mou hlavu. Já jedu striktně podle protokolů a očekávám, že podnájemník byt vrátí ve stejném stavu, v jakém ho dostal, tzn.bíle vymalovaný, v dobrém technickém stavu, vyklizený.

Čím se od práce odreagováváš? Jak trávíš svůj volný čas?  

Ráda sleduju komediální, stokrát ohrané seriály typu Přátelé, u kterých můžu úplně vypnout. Hodně taky čtu, nejraději fantasy knížky. Přiznám se, že pokud jde o sport, tak se mu moc nevěnuju, kromě plavání, které miluju. Největší relax je pro mě ale opalování – jen tak si lehnout s časopisem na sluníčko a nic neřešit. 

Co bys vzkázala zájemcům o práci, kteří by se chtěli stát součástí týmu technických služeb?  

Jestli jsou manuálně zruční a láká je čistá a různorodá práce v terénu, ať se nám ozvou. Žádný stereotyp je totiž rozhodně nečeká, protože každý byt je jiný, každý člověk je jiný. Ideální by bylo, kdyby jim nechyběla klidná povaha a nenechali se ničím rozhodit. Určitě musí být taky důslední, protože odfláknutá práce by je dřív nebo později dohnala. Naši podnájemníci jsou i cizinci, takže se jim bude hodit i základní znalost angličtiny.  

Chcete u nás pracovat?