Autor: Pavlína Vejmolová
25. 7. 2022

Jak jsme vítali nové kanceláře aneb rituály mají smysl. I dnes

Jak jsme vítali nové kanceláře aneb rituály mají smysl. I dnes
Příběh našich nových kanceláří je plný malých zázraků, velké důvěry, vděčnosti a samozřejmě i stovek hodin práce. Dávali jsme si záležet na každém detailu a maximálně uplatňovali pojetí well-being, které budeme rozšiřovat i do našich služeb.

A přesně v tomto duchu jsme nové kanceláře také přivítali. Jednalo se vlastně o takovou formu „kolaudace”, ze které jsme pro naše klienty připravili i speciální e-book, který mohou využít při stěhování do nového bydlení.  

Očištění prostoru 

A jak takový uvítací rituál vypadal? První fází celého procesu bylo očištění prostoru. Kanceláře jsou součástí nového bytového domu, takže nešlo o očištění po bývalých nájemnících nebo majitelích, ale od všeho, co proběhlo při jejich stavbě. Pohybovalo se tady mnoho cizích lidí a probíhaly zde ne úplně příjemné nebo jednoduché situace a rozhovory. Proto jsme použili nejen běžná vykuřovadla, ale i obrovskou dešťovou hůl, která svým přesýpáním připomíná právě zvuk deště. Celý prostor jsme několikrát prošli se záměrem očištění. Protože ale nejde jen o prostor samotný, ale i o jeho nové majitele, rozhodli jsme se celým procesem nechat provést od naší dlouholeté přítelkyně Zuzky Noah, která má nyní nový projekt Place for miracles.

Vyslovení přání 

V přední části našich kanceláří jsme vytvořili místo, kde jsme se všichni sešli. Abychom zdůraznili jeho důležitost, nakoupili jsme spoustu řezaných květin, které posloužily na vytyčení prostoru pro naše osobní předměty a předměty nových kanceláří – jejich symbol krystal a jednotlivé zástupné předměty pro zemi, oheň, vzduch i vodu. Na začátku jsme všichni vyslovili několik přání směrem k našim novým kancelářím. Potom jsme aktivovali jednotlivé živly tím, že jsme popsali, co znamenají pro nás, pro naše kanceláře i firmu. Zapálili jsme svíčku, pokřtili firemní krystal vodou i pískem a symbolicky rozfoukali vonnou směs. 

Oslava jako malé zastavení 

Hlavním cílem celého procesu je zastavení. Zastavení se v daném okamžiku, ohlédnutí se, kde jsme, čím vším jsme prošli a co jsme dokázali. Uvědomění si toho, že se věci opravdu dějí. Po více než roce práce, po všem tom stěhování, nakupování a rozhodování konečně stojíme v kancelářích, které jsme pomáhali od základu budovat. Následovala meditace s Chris z Fractal People na téma vděčnost, prostřednictvím které jsme poděkovali za to, co máme. Až do pozdních hodin jsme pak vyplnili prostor hudbou, zpěvem, přátelskými rozhovory a na závěr večera nechybělo ani nealko šampaňské. 

Důležitost rituálů v našich životech 

Prostřednictvím tohoto zážitku jsme si znovu uvědomili, jak důležitou roli hrají rituály v našich životech. Pomáhají nám rozloučit se s minulostí, pustit to, co už nechceme, přivítat nové období a naplno prožít vše, co se změnou souvisí. Klíčové životní momenty a situace si totiž zaslouží naši plnou pozornost – a emoce. Z čeho jiného by se totiž náš život skládal, když ne z těchto vzácných okamžiků? 

Přejeme našim kancelářím, aby naplňovaly vše, k čemu byly tvořeny, a ještě mnohem víc, co si nyní nedokážeme ani představit. Přejeme si, aby byly příjemným místem jak pro naše kolegy, tak i klienty. Aby se staly zázračným místem, ostrovem zeleného bydlení a radosti v centru Brna, který se bude stále rozšiřovat a postupně měnit i své okolí.