Autor: Kamila Sedláčková
23. 8. 2022

„Jako žena to mám v realitách mnohdy snazší"

„Jako žena to mám v realitách mnohdy snazší"

Při setkání s naší obchodnicí Simonou Kupčíkovou se rozhodně nemusíte bát, že by nebylo o čem mluvit. Naopak, obvyklá „rozhovorová” půl hodina tentokrát nestačí. Svou upovídaností, optimismem, veselou povahou a pozitivní energií vás totiž okamžitě „nakazí". Jak se jí tyto vlastnosti hodí při práci? Nejen o to se s námi podělila.

Jak dlouho už pracuješ ve VITOM? 

Nastoupila jsem na konci loňského dubna.

Co jsi dělala předtím?

V podstatě jsem měla jenom brigády při škole. Po studiích jsem pak odjela do Španělska, kde jsem pracovala nejdřív jako animátorka, pak jsem našla uplatnění i v oblasti PR. Po návratu zpátky do Čech jsem působila jako dobrovolník v domě s pečovatelskou službou. Vždycky jsem inklinovala k práci s lidmi.

Takže jsi neměla žádné zkušenosti z oblasti realit?

Pomáhala jsem svým známým s krátkodobými pronájmy, jestli se to dá počítat. Jinak vůbec. 

Jak sis tedy vybírala oblast, ve které se chceš dál uplatňovat? Proč padla volba zrovna na reality?

Myslím, že jsem k tomu tíhla odmalička. Uvědomovala jsem si, že ve světě realit je budoucnost, protože lidé budou pořád potřebovat někde bydlet. To je taková jistota. Navíc se mi vždycky líbila představa, že budu mít jednou svou vlastní nemovitost a zároveň i další, kterou budu pronajímat. 

Jak jsi přišla zrovna na VITOM? Proč tě zaujal?

Po návratu ze zahraničí jsem měla víc nabídek, i z oblasti PR nebo personalistiky. Ale pak jsem šla na pohovor do VITOM a bylo jasno. Zapůsobila na mě energie lidí tady i celá filozofie firmy. Všechno to souznělo s tím, co jsem zrovna hledala a co mi bylo blízké.

Ty jsi k nám nastoupila jako hodně mladá, navíc jsi neměla žádné zkušenosti. Jak těžký pro tebe byl začátek?

Zaškolovací proces byl hodně náročný, protože obsahoval obrovské množství teorie a jen málo se kladl důraz na praxi. To se ale teď změnilo, což určitě přivítají i budoucí kolegové. Můj nástup do práce byl těžší v tom, že mi chyběl někdo, kdo by mě vedl. Moje vedoucí tou dobou odjela vypomáhat na pobočku do Prahy, takže jsem byla hozená do vody. Zpětně to ale hodnotím pozitivně, protože mě to hodně naučilo.

Podle mě moc žen v realitách není, obzvlášť tak mladých. Čím si to vysvětluješ? Mají obavy z toho, že se neprosadí, že tato oblast pro ně není?

Obecně je to tak vnímané. Já sama občas bojuju s předsudky, obzvlášť při jednání se staršími lidmi, kteří mají problém mě respektovat. Ale postupem času jsem se naučila se nad to povznést. Protože vím, že nabízím dobrý produkt a mám kvality a zkušenosti, které jim mohou pomoci v tom, co hledají. Naučila jsem se být dostatečně sebevědomá, k tomu mi pomáhají pravidelná obchodní školení přímo od majitele firmy Viktora Mejzlíka, kteří mi předává svoje know-how. Díky tomu se pak můžu postavit do role toho, kdo setkání vede.

Máš naopak nějaké výhody jako žena? Ať už díky vzhledu nebo díky tvojí veselé a energické povaze?

Optimismus a úsměv na tváři je vždycky výhoda. Myslím, že to mám často snazší při pronájmu, protože se většinou setkávám s mladými lidmi, kteří hledají byty. A ti se cítí daleko příjemněji, když jednají se mnou. 

Co je pro tuto pozici nepostradatelné? Jaké vlastnosti, dovednosti a kvality by měl člověk mít?

Rozhodně dostatečné sebevědomí. Musí umět naslouchat, být empatický a flexibilní. Často se stane, že klientům byt, na který se přijdou podívat, nevyhovuje. Proto je třeba zjistit jejich potřeby, nebát se zeptat konkrétně a na rovinu, rozmluvit je. Často je to velká komunikační výzva, ale když se to podaří, můžu se pak pokusit nabídnout jim jiný byt, který lépe odpovídá jejich představám. 

Co je na tvojí práci nejtěžší? 

Za mě je to skloubení osobního a pracovního života, protože nemáme pevně danou pracovní dobu „od do”.  Na telefonu jsme prakticky neustále, klienti často volají večer, proto je důležité si ten čas správně vymezit. 

Co se ti na ní naopak nejvíc líbí?

Svoboda – ta je pro mě hodně důležitá. Plánuju si den tak, jak se mi to hodí, i s ohledem na moje soukromé aktivity. S tím se ale váže také velká zodpovědnost, protože jsem já sama zodpovědná za svou práci, za výkon, který podám, a tedy i za to, kolik peněz si vydělám. Líbí se mi taky, že je tady možnost pořád se někam posouvat, za pár týdnů mě tak čeká nová role obchodnice Garantovaného nájmu, na kterou se moc těším. A  v budoucnu bych ráda směřovala víc k ekologii, nadchla mě totiž naše nová vize, která spojuje ekologii s realitami.  

Poznamenala tě nějak tvoje práce? Nosíš třeba u sebe nějaké věci, které jsi předtím neměla? Nebo se víc díváš kolem sebe, jestli někde nečeká nějaká nemovitost?

Je pravda, že nedílnou součástí mojí kabelky se stal platební terminál a metr – několikrát se mi to už vyplatilo. A když si s někým povídám, s přáteli nebo známými a oni se zmíní o nějaké nemovitosti, okamžitě zbystřím. Začnu se vyptávat a už přemýšlím, jak by se dala zobchodovat. 

Co tady považuješ za svůj největší úspěch?

To, že jsem se naučila pracovat se svým časem a taky říkat „ne”. Často jsem se snažila lidem hodně vycházet vstříc, ale díky komunikačním školením jsem zjistila, že to není úplně potřeba. Člověk by si měl bránit svou vlastní hodnotu.

Zkusme teď trošku zabrousit do soukromí. Čím se odreagováváš ve volném čase? Vím, že jsi taková akční a všude je tě plno.

Je pravda, že moc neposedím. Pravidelně chodím na jógu, na procházky, hodně času trávím v restauracích, protože miluju jídlo. Ale taky medituju, čtu nebo se věnuju osobnímu rozvoji – nejraději při setkávání s inspirativními lidmi.

Čím bys nalákala ty, kteří uvažují o práci ve VITOM?

Budu se opakovat, ale ne proto, že to říkají všichni, ale proto, že to tak cítím. Máme tady super kolektiv, kde se všichni navzájem respektujeme a odlišnosti lidí vnímáme jako přednosti. Vládne tady mladý spirit, nechybí nám drive. Máme dost příležitostí nejen ke kariérnímu, ale i k osobnímu růstu. Stačí tak jen chtít na sobě pracovat.
 

Chcete u nás pracovat? 

Pokud byste se chtěli stát součástí našeho týmu, napište nám na kariera@vitom.cz.