Autor: Eva Palánová
26. 7. 2022

Hypotékové dilema: vzít, či nevzít? 

Hypotékové dilema: vzít, či nevzít? 
Loňský rok byl rekordmanem, co do počtu a objemu sjednaných hypoték. Dnes se ale situace otočila. Zájem o hypotéky výrazně opadl, a to vlivem řady nepříznivých faktorů, které se sešly. Svůj díl na tom nesou především vysoké úrokové sazby, které hypoteční úvěry citelně zdražují. Na vlastní bydlení tak řada lidí nedosáhne. Neplatí to ale pro všechny.  
 

Úlevy pro mladé 

Z výhodnějších podmínek mohou těžit mladí žadatele do 36 let věku. Právě jim zůstala i po zpřísnění kritérií řada úlev. Předně jim k tomu, aby na úvěr dosáhli, stačí mít našetřeno méně peněz. Sice se rovněž neobejdou bez vlastních finančních zdrojů, ale bude jim stačit jen 10 %. Centrální banka pro ně totiž ponechala LTV (tedy limit pro poměr mezi výší úvěru a hodnotou zastavené nemovitosti) na 90 %. Pro všechny ostatní přitom platí 80 %, to znamená, že na vlastní nemovitost musí našetřit minimálně pětinu z hodnoty nemovitosti. 

Úlevy mají také u dalších parametrů, DSTI (určuje, kolik může žadatel maximálně vynaložit na splátku ze svého čistého příjmu) tvoří u žadatelů do 36 let 50 % čistého příjmu oproti standardním 45 %. DTI (tedy celkové zadlužení) je u nich 9,5ročních čistých příjmů, běžně je to přitom 8,5násobek. Mladší žadatelé si navíc mohou zvolit velmi dlouhou dobu splatnosti hypotéky a platit tak nižší měsíční splátky. 

Vysoká inflace sníží reálnou hodnotu dluhu 

Ani ostatní se však hypoték bát nemusí. Je třeba si uvědomit, že úvěr si sjednáváte na několik desítek let, zpravidla na dvě až tři dekády. Během takto dlouhého časového horizontu se úrokové sazby promění hned několikrát – jednou nahoru, podruhé dolů. Trh se totiž neustále pohybuje v cyklech a vlnách. To znamená, že na aktuálních hodnotách nezůstanou sazby po celou dobu splácení hypotéky.  

Uvažujte proto tak, že si půjčujete svoje peníze z budoucnosti, které máte k dispozici už teď. S ohledem na inflaci, která v červnu překonala hranici 17 %, se to pořád vyplatí. Vysoká inflace totiž snižuje reálnou hodnotu dluhu, ale ne úspor, takže hodnota pořízené nemovitosti zůstává. Navíc, pokud zvládnete splácet i v tomto nepříliš jednoduchém období, je to pro vás skvělá informace. Až totiž sazby zase klesnou, můžete si zkrátit dobu splatnosti podle částek, na které jste zvyklí.  

Čím dřív, tím líp 

S hypotékou se tedy nevyplatí otálet – ceny nemovitostí s největší pravděpodobností klesat nebudou. Zdražují se energie, materiál i ceny práce, k tomu sílí obavy z dalšího nárůstu úrokových sazeb. Navíc nemovitosti stále fungují jako bezpečný přístav pro uložení finančních prostředků a k jejich ochránění před inflací.    

Zajímá vás víc?

Naše hypoteční specialistka Eva Palánová vám poradí, jak na hypotéku dosáhnout a pomůže vám vybrat tu nejlepší právě pro vás. Kontaktujte ji na telefonním čísle +420608680542 nebo na e-mailu eva.palanova@vitom.cz