1. 11. 2022

Ceny nemovitostí meziročně rostou – někde až o 15 %

Ceny nemovitostí meziročně rostou – někde až o 15 %

Ceny nemovitostí za posledního půl roku postupně klesají, meziročně jsou však stále vyšší, a to o 5, 10, někde dokonce až o 15 %. Tato čísla ukazují, že pověstná realitní bublina, o které se tolik mluvilo, nastala až v dubnu 2022. V období od října 2021 do dubna letošního roku totiž rostly ceny nesmyslným tempem. 

Návrat do roku 2021

Neklidná situace na trhu, obavy z dopadů vysoké inflace nebo rychlé změny cen, kterých jsme letos svědkem, podpořily i růst cen nemovitostí. Ten se ale neujal, kupující vysoké ceny neakceptovali a nemovitosti jednoduše nekupovali. Prodávající tak čekalo bolestné vystřízlivění, museli si připustit novou realitu a začít dělat ústupky.

Ceny se tedy nyní vrací zpět do roku 2021, na hodnotu, která je sice pořád vysoká, na trhu však funguje. Kupující jsou ochotni ji zaplatit, protože opticky tyto nabídky vypadají velmi výhodně. Vydělat na tom přitom mohou obě zúčastněné strany. Prodávající, kteří koupili nemovitost do ledna, stále prodají za vyšší cenu než před rokem.

Vyčkávací strategie jako cesta?

Dlouhodobě roste také počet nemovitostí na prodej. Zatímco počet nově vzniklých inzerátů zůstává konstantní, liší se počet inzerátů, který se z trhu stáhne. Důvod je prostý: menší zájem a s ním související propad poptávky. Tu tlumí hned několik faktorů, především vyšší úrokové sazby a přísnější politika centrální banky. Lidé tedy častěji vyčkávají. 

„Kupující mají více na výběr, protože se zdravě zvedá počet nabídek. Postupně se – napříč celou Českou republikou – dostáváme do období kolem roku 2014. V Praze jsme na polovině nabídky roku 2014, v Ostravě na třetině a v Brně na 80-90 %,“ vysvětluje obchodní ředitel VITOM realitního ekosystému Viktor Mejzlík.

Nové trendy na realitním trhu

Jedním dechem dodává, že s rostoucím počtem inzerátů se nemovitosti na realitních portálech začínají ztrácet. „Z naší praxe víme, že při prodeji se už nestačí zaměřovat jen na běžnou inzerci, ale musíme používat moderní nástroje. Změny na trhu navíc musí reflektovat i samotní obchodníci, kteří nemovitosti prodávají. Chtějí-li být maximálně efektivní, bez neustálého vzdělávání se neobejdou.“ 

Vyčkávací strategii nevolí jen kupující, ale i prodávající. Pokud se majitelům nedaří nemovitost prodat, protože nejsou ochotni nastavit cenu na aktuální trh, tedy na ceny z roku 2021, od prodeje upouští. Namísto něj volí pronájem a doufají ve zlepšení úrokových sazeb, v opětovné rozběhnutí trhu a v lepší podmínky pro prodej. 

Stagnace cen i delší doba prodeje

A jak to bude do budoucna? „Cena nemovitostí bude pravděpodobně stagnovat a zastaví se na cenách z roku 2021. Předpokládám, že ke stabilizaci dojde někdy na jaře příštího roku. Hodně ale také záleží na tom, jak se zachová ČNB, zda ponechá stávající podmínky nebo ne. Na co si určitě budeme muset zvyknout, je delší dobu prodeje nemovitosti, která se protáhne na 3-6 měsíců. Už tedy nebude platit, že byt je pryč v řádu několika týdnů od zveřejnění v inzerci, jak tomu bylo poslední tři roky,“ uzavírá Viktor Mejzlík.

Je pro vás téma prodeje nemovitosti aktuální? Přemýšlíte, jestli je lepší prodat nyní nebo vyčkat? Ozvěte se nám. Naše služba Realitní průvodce vám pomůže najít ideální řešení. Můžete si tak být jisti, že uděláte správné rozhodnutí i v této neklidné době, která na nemovitostním trhu vládne.