22. 12. 2022

Jak na pravidelné kontroly bytu? Řiďte se heslem: důvěřuj, ale prověřuj

Jak na pravidelné kontroly bytu? Řiďte se heslem: důvěřuj, ale prověřuj
Při pronajímání bytu bohužel nejde čekat, že se o něj nájemníci budou starat jako o vlastní a chovat se k němu ohleduplně. Sami z vlastní zkušenosti víme, že 90 % z nich neřeší potřebné opravy, neprovádí nutnou údržbu a dostatečně neuklízí. Zabránit nejhoršímu nebo alespoň eliminovat škody můžete díky pravidelným kontrolám. Jak na ně?
 

Dejte si kontroly do smlouvy

Pravidelné kontroly bytu zahrňte do nájemní smlouvy a specifikujte, jak často a za jakých podmínek budou probíhat. Interval kontrol závisí na vašem uvážení, důležitá je jejich pravidelnost. Nespokojte se jen s telefonátem od nájemníka, ve kterém vám tvrdí, že je všechno v pořádku. Jde přece o váš majetek, proto si ověřte na vlastní oči, že nepoškozuje byt ani jeho vybavení. 

Tip, jak to dělají profíci:
„Byty v naší správě kontrolujeme během prvního roku nejprve po třech měsících, poté vždy jednou ročně. Jedině tak můžeme zajistit, že byt majiteli vrátíme v původním stavu, tedy bez jakýchkoliv nedostatků či rozbitých a nefunkčních částí”, uvádí Tomáš Suchomel, výkonný ředitel VITOM realitního ekosystému. 

Všímejte si a zajímejte se

Účelem kontrol není zkoumat, zda má nájemník umyté nádobí, ale jestli dodržuje smluvené dohody. Na přepadovky proto zapomeňte, o vaší návštěvě dejte nájemníkovi vědět v dostatečném časovém předstihu a domluvte si s ním přesný termín kontroly. Svou pozornost soustřeďte na podmínky, které máte uvedené ve smlouvě, ať už se to týká kouření, domácích mazlíčků nebo počtu osob, které v bytě bydlí. 

Tip, jak to dělají profíci:
Omrkněte i celkovou čistotu v bytě, opotřebení nábytku a zkontrolujte stav elektroměrů a plynoměrů, jestli spotřeba nevybočuje z normálu. Pozeptejte se, jak se u vás nájemníkům bydlí, jestli nemají s něčím problémy, proberte drobné či větší opravy, které je potřeba udělat. Řeč můžete zavést i na vztahy se sousedy.

Chyby nepřehlížejte

Při kontrolách bytu buďte důslední a dbejte i na detaily. Pokud narazíte na konkrétní poškození, zdokumentujte je a porovnejte s fotkami původního stavu. Ty by měly být součástí předávacího protokolu, který přesně a podrobně popisuje stav bytu na začátku nájemního vztahu. 

Tip, jak to dělají profíci:
„Při přebírání bytu do naší správy pořizujeme velice detailní fotodokumentaci. Díky tomu přesně víme, v jakém stavu jsme byt převzali od majitele a v jakém jsme ho předali k užívání podnájemníkovi. Když ho od něj pak přebíráme zpět”, vysvětluje Tomáš Suchomel. Nad zjištěnými vadami rozhodně nemávejte rukou, přílišná benevolence by vás totiž mohla vyjít hodně draho. Průměrná škoda na bytě se po každém nájemníkovi pohybuje okolo 20 000 Kč, což není zrovna zanedbatelná částka. Obzvlášť, pokud byste ji museli vytáhnout ze své vlastní kapsy. 

Vyřešte kontroly jednou provždy

Pokud si chcete všechny problémy ušetřit, svěřte nemovitost do správy Garantovanému nájmu. Svoje peníze budete mít na účtu vždy včas a pravidelně, ať už v bytě někdo bydlí, nebo ne. Vybíráme slušné podnájemníky a váš byt pravidelně kontrolujeme, abychom vám ho mohli vrátit ve stejném stavu, v jakém jsme ho od vás dostali – klidně i za deset let. Vyřídíme za vás také veškeré havárie, opravy, vyúčtování energií, jednání s úřady nebo se sousedy. Vy se tak v klidu můžete věnovat tomu, na čem vám opravdu záleží.