Autor: Viktor Mejzlík
25. 7. 2022

Zhodnoťte úspory a podpořte vaši oblíbenou firmu prostřednictvím dluhopisů

Zhodnoťte úspory a podpořte vaši oblíbenou firmu prostřednictvím dluhopisů
Inflace dál skokově roste a lidé tak stále hledají nové příležitosti, jak zhodnotit nebo alespoň ochránit svoje nastřádané finance. Jednou z možností představují také investice do firemních dluhopisů. Nejen, že investorům nabízí poměrně stabilní výnosy, ale také fungují jako nástroj, skrze který můžete podpořit v rozvoji vaši oblíbenou firmu.

Dluhopisy jako vyjádřední podpory a důvěry

Krátké vysvětlení na začátek. Dluhopisy jsou cenné papíry, které investor pořizuje za účelem zapůjčení peněz společnosti nebo jinému oprávněnému subjektu.

„Jde v podstatě o poskytnutí úvěru danému subjektu. Pomocí dluhopisů tak můžeme nějaké firmě vyjádřit naši podporu, a zároveň také důvěru. Podporu z toho důvodu, že firma může díky dluhopisům dynamičtěji růst, než kdyby žila jen z vlastního zisku. Důvěru pak proto, že společnosti věříme, že nám vypůjčené peníze vrátí za dohodnutých podmínek,“ komentuje Viktor Mejzlík, spoluzakladatel služby GarantovanyNajem.cz a VITOM realitní ekosystém.

Rizika jsou minimální – když budete dobře vybírat

Stejně jako u jiných investičních příležitostí, existují také u dluhopisů jistá rizika. Těm jde ale v řadě případů předejít. Důležité je dát si pozor již při výběru společnosti, od které dluhopisy zakoupíme. Dalším indikátorem může být také fakt, že čím vyšší zhodnocení dluhopisů firmy nabízejí, tím vyššímu riziku se investor vystavuje.

„Předtím, než dluhopisy zakoupíme, bychom si měli firmu nebo projekt pečlivě prověřit. To znamená, zjistit si dostupné reference, například od klientů, nebo dohledat zkušenosti jiných investorů, případně pak projít také finanční výkazy. Zároveň bychom se neměli nechat zlákat příliš vysokým zhodnocením, které často představuje větší riziko,“ doplňuje Martin Nečas, analytik a konzultant finančních produktů a služeb pro privátní investory.

Proč je investice do firemních dluhopisů výhodná?

Investice do dluhopisů jsou výhodné hned z několika důvodů. Oproti investicím do akcií či kryptoměn se vyznačují nižší kolísavostí hodnoty. Zároveň jsou také předvídatelnější a mohou zajistit pravidelnější výnos – i když nižší, porovnáváme-li ho s již zmíněnými aktivy. Další benefit představuje roční procentní výnos, který je stanovený, investor ho získá již při koupi dluhopisů a v čase se nemění. Od začátku investice tak ví, s jakou částkou může počítat.

„Například u dluhopisů od GarantovanyNajem.cz je výnos jistý, protože se jedná o investici do trhu nemovitostí, který je dlouhodobě rostoucím trhem a dynamicky se rozvíjející oblastí," dodává k tomu dále analytik Nečas.

V neposlední řadě tvoří dluhopisy pro mnoho investorů nedílnou součást investičních portfolií. Představují totiž vhodnou formu diverzifikace portfolia, na kterou by měl myslet každý investor. Díky ní se totiž nemusí obávat ztrát, které by mohly zasáhnout celé jeho portfolio.