29. 12. 2022

Zdražit, nebo nezdražit podnájemníkům? Odpovězte si na tyto otázky a budete mít jasno!

Zdražit, nebo nezdražit podnájemníkům? Odpovězte si na tyto otázky a budete mít jasno!
Zdražit, nebo nezdražit? To je dnes téměř hamletovské dilema. Co všechno musíte vzít do úvahy a proč nestačí zohlednit jen náklady? Tady je pět klíčových otázek, na které musíte znát odpověď ještě předtím, než se do navyšování nájmu pustíte.

Jsem spokojen se stávajícími nájemníky?

Rapidní zdražování zahýbalo s finanční situací všech, nájemníky nevyjímaje. Majitelé tak víc než kdy dřív musí řešit pozdní úhrady nájmů, výjimkou není ani déletrvající dluh. Jak je na tom s platební morálkou váš nájemník? A jak se na něm podepsala současná krize? Zjistěte a podle toho zvažte, jestli je pro vás přínosnější ponechat vše tak, jak je – i za cenu menšího zisku, nebo bude vhodnější a výhodnější udělat radikálnější změny.

Největší rizika: odchod nájemníka, výpadek příjmu, nový problémový nájemník

Závěr:
Bezproblémoví, včas platící nájemníci, kteří o vaši nemovitost s láskou pečují – přibližují se takovému ideálu ti vaši? Pokud ano, pak tento důležitý faktor určitě zohledněte a při zdražování netlačte moc na pilu. 

O kolik potřebuju zdražit? A proč?

Dnešní ceny jsou s ohledem na návratnost pronájmů podhodnocené, pronajímatelům tak nezbývá nic jiného, než přistoupit ke zdražování. Sami se často dostávají do úzkých, protože se jim u investičních bytů zatížených hypotékou výrazně zvedly splátky a nájem náklady nepokryje. Je to i váš případ?

Největší rizika: nevýdělečný byt

Závěr:
Pořádně si spočítejte, jestli se vám investice do nemovitosti stále vyplácí. Účelem investičního bytu je, aby vám vydělával. Pokud se tak neděje, nezbývá než přistoupit ke zdražování.

Co mi na zdražení řekne nájemník? 

Už teď má řada lidí obavy, jak všechno „utáhne”. Oznámení o tom, že budou muset sáhnout ještě hlouběji do kapsy, může být tak pro nájemníky onou pověstnou poslední kapkou. Ve snaze eliminovat náklady na bydlení se potom mnozí z nich uchylují k nejrůznějším řešením, a to včetně stěhování: do menších bytů, levnějších lokalit či k příbuzným.

Největší riziko: odchod nájemníka

Závěr:
Promluvte si s vaším nájemníkem dopředu, ať víte, co od sebe můžete navzájem čekat. Informujte se, na jaké zvýšení bude ochoten přistoupit.

Co když nájemník odejde? 

Může se stát, že po zvýšení nájmu váš nájemník opravdu odejde. Co pak? Najít spolehlivého nájemníka je běh na dlouhou trať, a to i přes vysokou poptávku po nájemním bydlení. Nikdo vám nezaručí, že budete mít při jeho výběru šťastnou ruku. Započítat navíc musíte i čas, který vám celý tento proces vezme – psaní inzerátů, chození na prohlídky, sepisování smluv a řada dalších činností, které se s nájmem pojí. Strávit tím můžete dny, týdny, měsíce. 

Největší riziko: ušlý nájem, nový problémový nájemník 

Závěr:
S každou výměnou nájemníka kalkulujte s možným výpadkem nájmu. Byt vám nebude generovat žádný příjem a provoz nevyužívané nemovitosti se navíc ocitne v červených číslech. Nejrůznější náklady a poplatky budete totiž muset hradit z vlastní kapsy.

Svěřte byt do péče Garantovaného nájmu a máte po starostech

  • Svoje peníze budete mít na účtu vždy včas a pravidelně, ať už v bytě někdo bydlí, nebo ne. Sledujeme navíc aktuální situaci na trhu a nájemné jí přizpůsobujeme.
  • Vybíráme slušné podnájemníky a váš byt pravidelně kontrolujeme, abychom vám ho mohli vrátit ve stejném stavu, v jakém jsme ho od vás dostali. Klidně i za 10 let.
  • Vyřídíme za vás také veškeré havárie, opravy, vyúčtování energií, jednání s úřady nebo se sousedy. 

Vy se tak v klidu můžete věnovat tomu, na čem vám opravdu záleží.