Autor: Viktor Mejzlík
25. 7. 2022

5+1 rad, díky kterým ochráníte majetek i v době krize

5+1 rad, díky kterým ochráníte majetek i v době krize
Poslední dny a týdny ukazují, jak rychle se může měnit hodnota úspor každého z nás. Nemilosrdně rostoucí inflace i válka na Ukrajině velice citelně dopadají na nejeden rodinný rozpočet. Také vás dostihly obavy o vaši budoucnost? Přemýšlíte, jak svůj majetek ochránit? Přinášíme několik rad a tipů, jak byste v této nelehké době měli naložit s vašimi penězi. 

Udělejte něco pro sebe  

Bez investic svůj majetek ochráníte jen těžko. V první řadě ale investujte do sebe – do svého zdraví, vzdělání, seberozvoje. To jsou totiž věci, které vám nikdo nikdy nevezme. Naopak, díky nim můžete jenom získat, jedná se totiž o nejvýhodnější investici, která vám v čase přinese vysoký výnos a díky níž můžete být mnohem šťastnější. Možností, jak rozšířit svoje obzory, je nepřeberné množství. Popřemýšlet můžete o vylepšení vašich profesních schopností, finanční gramotnosti nebo třeba jazykových dovedností.  

Investujte do hmotných věcí 

Bezpečné zhodnocení investic hledejte v hmotných věcech. Příležitost nabízejí drahé kovy, které fungují jako skvělý uchovatel hodnoty. „Zajímavé zůstávají i nadále investice do nemovitostí – ideálně do pozemků, které přežijí i hrůzy války.  Uvažovat můžete také nad koupí chaty a chalupy, které vám v případě nebezpečí poskytnou potřebný úkryt. Chybu ale neuděláte ani koupí investičních bytů a rodinných domů,” radí Viktor Mejzlík, spoluzakladatel konceptu GarantovanyNajem.cz a VITOM realitní ekosystém. Pořizujete-li nemovitosti za účelem pronájmu, můžete si navíc připočíst i zisk z nich. Jen nezapomeňte vzít v úvahu také čas a energii, kterou budete muset vynaložit na hledání vhodného nájemníka a na řešení nejrůznějších problémů. Chcete-li si tyto starosti ušetřit, poohlédněte se po firmách, které se o vše postarají za vás a k tomu vám garantují pravidelný nájem. 

Diverzifikujte 

Každý dobrý investor ví, že porfolio je třeba diverzifikovat. Už naše babičky říkaly, že nemáme nechávat všechna vajíčka v jednom košíku – a platí to dodnes. Nenechávejte peníze jenom ležet na účtu a už vůbec ne všechny v jedné bance. Obzvlášť dnes, kdy je u většiny z nich vedení účtu zdarma, je dobré si finance rozdělit. Jednu část vložte do české banky, další do evropské, snáze se vám tak bude dařit eliminovat rizika na různých trzích. A kolik peněz si do bank odložit? „Jako rezerva pro nenadálé výdaje postačí pětinásobek vašich měsíčních nákladů, zbytek investujte,” doporučuje Viktor Mejzlík. 

Poohlédněte se po dluhopisech 

Z finančních produktů mají největší jistotu dluhopisy. Na rozdíl třeba od akcií, u kterých můžete přijít o všechno, totiž nabízí garanci peněz. Pro investici si vybírejte oblasti, u kterých je předpoklad, že krizi ustojí. Zamiřte proto znovu na realitní trh, protože bydlení bude potřebné pořád. Nemovitostní dluhopisy představují skvělou investiční příležitost, která je dostupná každému. Klidně i s částkou 50 000 Kč se tak můžete spolupodílet na vlastnictví nemovitosti a pyšnit se titulem investor.  

Nepanikařte 

To nejhorší, co v tuto chvíli můžete udělat, je panikařit. Zkratkovité unáhlené jednání pod vlivem rozjitřených emocí a stresu nikdy nic dobrého nepřineslo. Zkuste se raději na celou situaci podívat s chladnou hlavou, s odstupem a s nadhledem. Najděte si čas pro sebe, odpočívejte, vyrazte se odreagovat na procházku do přírody. Dělejte to, co máte rádi, co vás přivede na jiné myšlenky, co vás uklidní. Naučte se být víc tady a teď a zbytečně se nepoddávejte strachu.   

Rada na závěr 

„Každá krize je zároveň novou příležitostí, ze které si můžete odnést něco dobrého. A nejinak je tomu i v tomto případě. Třeba si díky ní uvědomíte, co je opravdu důležité, přehodnotíte váš život, vylepšíte vaše vztahy, naučíte se nové věci. Tak mějte oči otevřené a rozhlížejte se. Možná na vás skvělá příležitost čeká už za rohem,” dodává na závěr Viktor Mejzlík. 

Zajímá vás víc?