15. 1. 2023

Podnikáme tak, aby to dávalo smysl: ekonomicky i ekologicky

Podnikáme tak, aby to dávalo smysl: ekonomicky i ekologicky
Odpovědný přístup k přírodě a k okolí, které nás obklopuje, představuje klíčovou hodnotu celého VITOM realitního ekosystému. Chceme totiž, aby naše podnikání dávalo smysl nejen ekonomicky, ale i ekologicky. Snažíme se proto dělat věci jinak: zodpovědněji, vědoměji, s přesahem do života lidí i planety. 

Tvoříme udržitelnější bydlení

V prostředí realitního trhu jsme proto vytvořili vlastní specifický ekosystém, skrze který můžeme být prospěšní a pomáhat. A to nejen my sami, ale i každý, komu není osud planety lhostejný. Využitím našich služeb se tak i vy můžete podílet na lepší budoucnosti. Prostřednictvím našeho ekofondu, do kterého sbíráme peníze ze zisků z firmy i z prodeje našich dluhopisů, pak tvoříme udržitelnější bydlení. Do roku 2032 chceme z koupených nemovitostí vybudovat 1000 inspirativních well-being bytů, které budou podporovat duševní pohodu a lidské zdraví celkově – ať už prostřednictvím použitých materiálů, barev, vhodným uspořádáním či vybavením. 

Jdeme příkladem

Zelená cesta, po které jsme se vydali, je také cestou inspirace a osvěty. Díky ní můžeme ukazovat, že všechno je propojeno se vším a že kvalitní prostředí sehrává klíčovou roli v našich každodenních životech. Třeba na příkladu našich nových kanceláří, které plně respektují hodnoty udržitelnosti a staly se zelenou oázou uprostřed centra města.

Představují pro nás místo, které je nejen příjemné a podporující, ale hlavně „zdravé” pro život. Při jejich budování jsme pečlivě volili každý materiál i doplněk. Chtěli jsme, aby všechno bylo nejen praktické a funkční, ale především v co největší harmonii s přírodou.

Nejsme v tom sami

Na planetu myslíme i při každodenních činnostech:

    Vše, co jde, řešíme elektronicky.
Víte, že jeden zaměstnanec vytiskne průměrně až 130 kilogramů papíru za rok? Ve firmě o 30 zaměstnancích to dělá skoro 4 tuny, to znamená 56 stromů.

    Při uklízení našich 850 bytů používáme ekologické prostředky Tierra Verde.
Víte, že jen v Česku se ročně spotřebuje okolo 80 000 tun chemických čistících a úklidových prostředků, které pak putují do vodních a půdních ekosystémů?

    Podporujeme rostlinnou stravu.
Víte, že každý, kdo se stravuje rostlinně, ročně ušetří 1 520 901 litrů vody, 1096 m2 zalesněné půdy, 3287 kg CO2 a zachrání 365 zvířat? 

    Třídíme odpad.
Víte, že každý Čech vytřídí ročně průměrně 72 kg odpadů? Do ovzduší se tak díky tomu nedostane 980 000 tun CO2 a zachrání se 30 km2 přírody.

    Nakupujeme kvalitní produkty, které nám vydrží roky.
Nechceme každou chvíli něco měnit a vyhazovat. Víte, že jeden Čech ročně vyprodukuje přes 3,5 tuny odpadu, z toho půl tuny komunálního odpadu? Z něj pak 46 % skončí na skládkách.

    Co se nám přeci jen již nehodí, pošleme dál.
Hledáme alternativy, kde by daná věc ještě našla své uplatnění. Rádi podpoříme Nadaci Veronika, ReUse a ReNab centra, které ze svých zisků dále podporují i zelené projekty ve městě.

    Při stavbách a rekonstrukcích upřednostňujeme přírodní materiály a nátěry.
Využíváme produkty, které svojí výrobou či vzdáleností dovozu nezanechávají tak velkou ekologickou stopu jako jiné. Myslíme na budoucí nájemníky/majitele. Byty zařizujeme v duchu jejich nejlepšího působení nejen na fyzické, ale i duševní zdraví a pohodu člověka.

    Neustále se učíme.
Hledáme nové možnosti a alternativy k mainstreamovým produktům a inspirujeme naše podnájemníky k úsporám. 

Není nám lhostejný dopad, jaký má naše chování a náš byznys na okolní svět. A těší nás, že nejsme jediní. Na cestu udržitelnosti se vydává čím dál více jednotlivců i firem, se kterými můžeme společně dokázat velké věci. Využitím našich služeb se teď do tvoření zelenější budoucnosti můžete zapojit i vy.